Köszöntjük a külföldi munkák honlapján! Tel: 70/604-97-83 E-mail: allasinfo@usa.com
Sok boldogságot:

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2006-01-10
 
Dátum Idő

 
Vasúti menetrend
honnan:

hova:
mikor:

 
Webcamera
Budapest Most
 
Időjárás
Magyarország időjárása
A részletekért klikk a képre.
 
Széltérkép
Kis Széltérkép

Kis Széltérkép Magyarországról

 
Tv, Mozi műsor

www.port.hu

 
Ausztria

Fővárosa: Bécs

Népesség: 8 184 691

Terület: 83 870 km²

Fizetőeszköz: euró

Nyelv: német

Munkavállalás

 

I. Munkavállalás államközi egyezmények keretében

 

1. Gyakornoki egyezmény:

 

Az Osztrák Köztársaság Kormánya és a Magyar Köztársaság Kormánya között létrejött, gyakornokok cseréjéről szóló egyezmény (kihirdette a 37/1998. (III. 1.) sz. Korm. rendelet) lehetővé teszi, hogy az egyezmény feltételeinek megfelelő magyar állampolgárok szakmai és nyelvi továbbképzési céllal gyakornoki munkát vállalhassanak Ausztriában.

 

A gyakornoki engedély iránti kérelem beadásának feltételei:

 

 • 18-35 éves közötti életkor,
 • magyar állampolgárság,
 • büntetlen előélet,
 • szakképesítés vagy legalább kétéves igazolt jártasság egy adott szakmában,
 • a munkakör betöltéséhez szükséges szintű német nyelvismeret (állami nyelvvizsga nem feltétel).

Gyakornoki engedély csak a szakképesítésnek vagy a szakmai jártasságnak megfelelő munkakörre kapható! Kisegítő munka, ill. rövid távú szezonális munka ebben a konstrukcióban nem engedélyeztethető.

 

A gyakornoki munkaszerződés időtartama minimum 6, maximum 12 hónap.

 

A gyakornoki foglalkoztatás időtartamára az Osztrák Köztársaság bér-, munka- és társadalombiztosítási rendelkezései érvényesek. Amennyiben nem látszik biztosítottnak, hogy a foglalkoztatás során a munkaadó betartja az alkalmazandó jogi előírásokat, az Ön kérelme elutasításra, illetve kiadott engedélye visszavonásra kerül.

 

A gyakornoki munkavállalási engedély kiadására csak érvényes munkaszerződés vagy foglalkoztatási ígérvény alapján kerülhet sor.

 

A foglalkoztatás a 12. hónap letelte után kivételes esetekben még 6 hónappal hosszabbítható meg. A meghosszabbítás engedélyezéséhez szükséges a munkaadó írásbeli nyilatkozata, s ezt egy új kérelmező űrlappal együtt (Ausztriában kapható meg) az AMS azon területi kirendeltségénél kell benyújtani, ahol az engedélyt kiállították. A hosszabbítás iránti kérelmet mindig időben, lehetőleg négy héttel az engedély lejárta előtt kell beadni.

 

2. Határmenti ingázók:

 

A Magyar Köztársaság Kormánya a határmenti ingázókra vonatkozó egyezményt a 38/1998. (III. 1.) Korm. rendeletben hirdette ki (Magyar Közlöny, 1998/14. szám). Az egyezmény végrehajtásának koordinációs teendőivel az egyezményben megnevezett szervek osztrák részről a Munkaerőpiaci Szolgálat Burgenlandi Tartományi Központját (LGS Bgld.), magyar részről a Vas Megyei Munkaügyi Központot (Vas MMK) hatalmazták fel.

 

Az egyezmény értelmében határmenti térségek Ausztriában a következő járások: Bruck an der Leitha, Neusiedl am See, Eisenstadt (beleértve a saját státusszal rendelkező Eisenstadt és Rust városokat is), Mattersburg, Güssing, Oberpullendorf és Oberwart. Magyarországon Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyék számítanak határmenti térségnek.

 

Határmenti ingázók azok a munkavállalók, akik a két ország valamelyikének állampolgárai, állandó lakhelyük vagy legalább 1 éve szokásos tartózkodási helyük a fenti határmenti térségek egyikében van, ahová - kivéve a változó foglalkoztatási helyek eseteit - naponta visszatérnek, és a másik ország egyik határmenti térségében foglalkoztatják őket.

 

A határmenti ingázó munkavállalás feltételei

 

Határmenti ingázó lehet az a magyar munkavállaló, aki

 • állandó lakhellyel vagy legalább egy éve szokásos tartózkodási hellyel rendelkezik a határmenti térségben,
 • büntetlen előéletű,
 • nincs kiutasítva Ausztria vagy egy schengeni állam területéről,
 • az egyezmény hatálya alá tartozó területen székhellyel rendelkező munkaadó foglalkoztatási igérvényével rendelkezik.

Az engedély meghosszabbítására vonatkozó kérelmet az ingázónak az illetékes osztrák munkaügyi hivatalnál kell benyújtania. A kérelmet csak akkor engedélyezik, ha az eddigi munkaadó vagy az egyezmény feltételeinek megfelelő másik munkáltató az ingázót tovább kívánja foglalkoztatni. Az engedélyt mindenkor legfeljebb 6 hónappal lehet meghosszabbítani.

  

II. Osztrák munkavállalási engedély:

 

Az osztrák szabályozás

 

Az Ausztriában munkát vállalni szándékozó új EU állampolgároknak továbbra is munkavállalási engedélyre [Beschäftigungsbewilligung] van szükségük, amelyet a munkáltató igényel. Ha egy munkavállaló egy évig legálisan állt alkalmazásban Ausztriában, a munkaerőpiacon belüli szabad mozgását a Foglalkoztatási Szolgálat [Arbeitsmarktservice] engedélyezi. A családtagok ezt a jogot 18 hónappal később kapják meg. Ha a munkavállaló ideiglenesnek nem tekinthető időszakra hagyja el Ausztria területét, a munkaerőpiacon való mozgási szabadsága megszűnik.

 

Munkavállalási engedély kiadásának feltételei:

 

 • A munkakeresőnek munkát kell találnia, s a leendő munkáltatónak kell gondoskodnia munkavállalási engedélyéről;
 • A munkáltatónak eleget kell tennie az Ausztriában érvényben lévő fizetési és munkavégzésbeli feltételeknek;
 • A munkáltatónak fel kell készülnie arra, hogy helyettesítő munkavállalókat [Ersatzarbeitskraft] kell foglalkoztatnia azoknak a munkavállalóknak a helyén, akiknek tekintetében munkavállalási engedélyt igényelt (osztrák nemzetiségűek, illetve “beilleszkedett” külföldiek ["integrierte" AusländerInnen], akik már az osztrák munkaerőpiac szereplői);
 • Nem sértheti (sérthette) meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt [Ausländerbeschäftigungsgesetz] és nem foglalkoztathat olyan személyeket, akik előzőleg alkalmazásban álltak nála;
 • Nem küldhet el régebbi munkavállalókat azért, hogy új külföldi munkavállalókat alkalmazzon;
 • Kizárólag saját tevékenységére vehet fel külföldi munkavállalókat (harmadik fél részére nem folytathat munkaerőkölcsönzést);
 • A munkavállalási szerződés nem fedhet illegális munkavégzést.
 • A munkavállalási engedély kedvezményezett külföldi munkavállalója illegális munkavégzéssel nem sértette meg a külföldiek foglalkoztatásáról szóló törvényt.
 • a kérelmet a helyi AMS (Service für Arbeitsuchende, Beschäftigung von AusländerInnen [Munkaügyi központ – Külföldiek]) irodába kell elküldenie.

Társadalombiztosítás

Társadalombiztosítási járulékok százalékban

A társadalombiztosítási járulékokat a fizetésből a munkáltató vonja le.

Fizetett alkalmazott

Bérmunkások

Munkáltató

Munkavállaló

Munkáltató

Munkavállaló

Nyugdíjbiztosítás

9.25

9.25

9.25

9.25

További összegek

3.30

1.00

3.30

1.00

Betegbiztosítás

3.50

3.40

3.95

3.95

Munkanélküli biztosítás

3.00

3.00

3.00

3.00

Lakásvásárlási hozzájárulás

0.50

0.50

0.50

0.50

Munkaügyi kamarai hozzájárulás

-

0.50

0.0

0.50

Balesetbiztosítás

1.40

1.30

-

1.4

Egyéb

-

-

2.1

-

IESG (Csőd biztosítás)

0.7

-

0.7

-

Összesen

21,65%

17,65%

24,2%

18,2%

 

Betegszabadság

 

Betegség esetén a munkáltatónak általában 6-12 hétig kell fizetnie a munkavállaló teljes bérét, és további négy hétig fizetésének felét.

Anyasági szabadság

A várandós anyáknak a szülés elott nyolc héttel abba kell hagyniuk a munkát, és 8-16 héttel a szülés utánig nem dolgozhatnak. Az anyavédelmi időszakban az anya előző 13 heti fizetésének alapján jogosult juttatásra. Amint az anya munkáltatójának bejelentette, hogy gyermeket vár, a munkáltató nem bocsáthatja el. Az anya nem bocsátható el az anyavédelmi időszak, illetve a szülés után következő négy hónap alatt sem. Álláskereséskor a munkáltatót nem kötelező a terhességről tájékoztatni. Az anyasági szabadság a gyermek kétéves koráig jár.

 

Családi pótlék (Familienbeihilfe/Kinderbeihilfe)

 

Jogosultság feltételei:

 • Ausztriai állandó- vagy ideiglenes lakhely
 • A gyermek(ek)kel közös háztartás

A családi pótlékra az anya jogosult, de lemondhat jogosultságról az apa javára. A családi pótlékot abban az esetben is folyósítják, ha a gyermek elmúlt 18 éves és dolgozik. Ebben az esetben a gyermek éves jövedelme nem haladja meg a nettó 8725 eurót. (Ebbe nem számít bele az egyetem alatt végzett diákmunka, az árvaellátás és az adómentes jövedelmek.)

 

Összegek / hó

Születéstől                   105,4 €

3 éves kortól                 112,7 €

10 éves kortól                130,9 €

19 éves kortól                152,7 €

Fogyatékos bónusz        138,3 €

 

A második gyermek esetében havonta 12,8 €-val, három gyermeknél pedig 25,5 €-val emelkedik az összeg.

 

A pótlékot kéthavonta fizetik.

 

EGT állampolgárok ugyanolyan szabályok szerint jogosultak a családi pótlék igénybevételére, mint az osztrák állampolgárok. A rájuk vonatkozó pontos szabályozásról a lakóhely szerinti Finanzamt ad felvilágosítást.

 

Magyar állampolgár abban az esetben is jogosult az osztrák családi pótlékra, ha Ausztriában vállal munkát, ám családja Magyarországon marad.

Munkanélküli segély

 

Ausztriában a munkanélküli segély igénylésénél speciális szabályok vonatkoznak az újonnan csatlakozott országok állampolgáraira.

 

Munkanélküli segélyt kaphat, aki:

-legalább 26 hétig alkalmazásban állt az utóbbi 12 hónap során (26 év alattiak esetében)

-legalább 52 hétig alkalmazásban állt az utóbbi 2 év során (26 év fölöttiek első kérelme esetén)

-legalább 28 hétig alkalmazásban állt az utóbbi egy év során (újabb kérelmek esetén)

 

A hatályos korlátozások értelmében, nem jogosult munkanélküli segélyre az a személy, aki az újonnan csatlakozott tagországok valamelyikének állampolgára (Málta és Ciprus kivételével), ha korábban szezonális munkára alkalmazták.

 

Az osztrák munkanélküli segély összege a nettó napi kereset 55 százaléka, és általában 20 héten keresztül folyósítják.

 

 

 

Vissza a főoldalra

 

SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?    *****    Vörös sziluett az emlékvárban    *****    'cause I am only human    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!